Coronavirus

print

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je algemene vragen over het coronavirus. Specifieke vragen die alleen gelden voor studenten, nieuwe studenten, medewerkers, leveranciers of bezoekers vind je via onderstaande links:

Blijf alert

We zien dat studenten medewerkers het soms lastig vinden om afstand van elkaar te houden. Ze schuiven bijvoorbeeld stoelen bij elkaar omdat dat nét wat prettiger communiceert. Of komen een uur voor aanvang van de les op school om studiegenoten nog even te treffen. Ook komt het voor dat in een lokaal of vergaderruimte meer mensen zijn dan toegestaan. Het is allemaal begrijpelijk maar écht niet de bedoeling. Blijf er alert op en spreek elkaar er ook op aan. Dit zijn de belangrijkste richtlijnen voor wat je wél kunt doen.

We passen de veelgestelde vragen regelmatig aan. Hieronder de algemene vragen, onderverdeeld in de volgende categorieën:

GEBOUWEN & BEREIKBAARHEID
1. Zijn de Avansgebouwen open?
2. Wat betekent de invoering van de avondklok voor het onderwijs? 
3. Moet ik een mondkapje dragen in de gebouwen van Avans?
4. Mag ik naar Avans komen als ik hooikoorts heb?
5. Voldoen de ventilatiesystemen in de gebouwen aan de RIVM-richtlijnen?
6. Hoe kan ik de Studenten Informatie Balie en het Studentendecanaat bereiken?

ONDERWIJS
7. Hoe organiseert Avans dit studiejaar het onderwijs en de tentamens?

EVENEMENTEN
8. Gaan de evenementen van Avans door?  

GEBOUWEN & BEREIKBAARHEID

1. Zijn de Avansgebouwen open?

Iedereen werkt of studeert vanaf woensdag 16 december weer thuis. Vanaf maandag 26 april mogen studenten 1 keer per week naar de opleiding komen. Zij horen van hun opleiding wanneer dat is. Tot die tijd worden geplande fysieke lessen omgezet naar online lessen. Praktijkonderwijs, toetsen en onderwijs aan kwetsbare studenten kunnen wel op locatie doorgaan.

Tijdens een (gedeeltelijke) lockdown mogen medewerkers alleen in de Avansgebouwen aanwezig zijn voor een locatiegebonden overleg of voor het verzorgen van onderwijs. De atelierruimtes, laboratoria, werkplaatsen en andere praktijkruimtes zijn onder voorwaarden open. Ook mogen docenten opnames maken in praktijkruimtes en mogen lectoren en docentonderzoekers laboratoria gebruiken voor onderzoeksactiviteiten. 

Medewerkers die onmogelijk thuis kunnen werken krijgen de mogelijkheid om naar een Avanslocatie te komen, mits in overleg met de betreffende directie. Thuiswerken blijft het uitgangspunt. 

Als je op locatie bent, hou je je aan de volgende richtlijnen:

  • Houd minimaal 1,5 meter afstand van elkaar
  • Draag een mondkapje
  • Schud geen handen
  • Was je handen regelmatig
  • Nies of hoest in je elleboog
  • Vermijd rechtstreeks contact met anderen
  • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze daarna direct weg
  • Blijf thuis bij neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts en laat je testen.
  • Blijf thuis als een huisgenoot koorts heeft en benauwd is

Een overzicht van de actuele openingstijden van de Avansgebouwen kun je terugvinden op de pagina Contact n Locaties.

2. Wat betekent de invoering van de avondklok voor het onderwijs?

Door de invoering van de avondklok mag niemand tussen 22.00 uur en 04.30 uur buiten zijn. Studenten en medewerkers die vanwege een (praktijk)examen, tentamen of praktijklessen toch op een Avanslocatie moeten zijn en vanwege de reistijd na 22.00 uur buiten zijn, hebben een eigen verklaring nodig en een verklaring vanuit Avans Hogeschool nodig. Veel toetsen zijn al wel vervroegd om ervoor te zorgen dat zo min mogelijk studenten en medewerkers na 22.00 uur buiten hoeven zijn. Meer informatie vind je in de update van 22 januari

3. Moet ik een mondkapje dragen in de gebouwen van Avans?

Ja, sinds 4 november is het verplicht om een mondkapje te dragen in de gebouwen van Avans. Als je in een leslokaal of werkruimte zit met 1,5 meter afstand van elkaar, kan het mondkapje af. 
Conform de richtlijnen van de Rijksoverheid is het niet toegestaan om een spatscherm te dragen als vervanging van een mondkapje. Eten of drinken in een Avansgebouw mag, maar alleen zittend in een leslokaal, werkruimte of in de kantine. Je mondkapje mag dan af. Zorg wel dat je 1,5 meter afstand houdt tot elkaar.
Het dragen van mondkapjes is nadrukkelijk een aanvulling op de basisregels en geen vervanging daarvan. Het blijft dus van belang om afstand te houden, handen te ontsmetten, in de elleboog te hoesten en thuis te blijven bij klachten.

In uitzonderlijke gevallen geldt de mondkapjesplicht niet voor mensen met een slechte gezondheid of fysieke beperking. Denk aan een long- of gezichtsaandoening of mensen die afhankelijk zijn van non-verbale communicatie. De Rijksoverheid heeft deze uitzonderingen op een rijtje gezet. 
 

4. Mag ik naar Avans komen als ik hooikoorts heb?

Als de (gedeeltelijke) lockdown opgeheven is, dan kan dat. We volgen daarmee de richtlijn van het RIVM. Als je hooikoorts hebt, heb je elk jaar dezelfde klachten in ongeveer dezelfde periode. Je kunt dan goed aanvoelen of het hooikoortsklachten zijn. Blijf thuis als je daaraan twijfelt of als je klachten anders aanvoelen. Studenten moeten in dat geval wel contact opnemen met hun studieloopbaanbegeleider.


5. Voldoen de ventilatiesystemen in de gebouwen aan de RIVM-richtlijnen?

Ja, alle ventilatiesystemen die aan staan in onze gebouwen, werken met frisse buitenlucht. En de hoeveelheid schone lucht is meer dan het Bouwbesluit 2012 vereist. De RIVM raadt recirculatie van lucht af. Dat betekent dat sommige van onze koel- en/of ventilatiesystemen uit staan. In die ruimtes kunnen mensen nog steeds op een veilige manier werken of studeren, mits zij zich houden aan de RIVM-richtlijnen.
Ons advies is om ramen, waar mogelijk, open te zetten voor natuurlijke ventilatie. Voor Avans staat veiligheid van onze studenten en medewerkers voorop. We volgen daarin de richtlijnen van het RIVM.
 

6. Hoe kan ik de Studenten Informatie Balie en het Studentendecanaat bereiken?

De Studenten Informatie Balies op de Hogeschoollaan in Breda en aan de Onderwijsboulevard in Den Bosch zijn geopend van 09:00 tot 16:00 uur. Afspraken met een studentendecaan verlopen ook via de Studenten Informatie Balie.

Je bereikt de Studenten Informatie Balie telefonisch en via WhatsApp op 088 - 525 75 50. Of ga naar ServicePunt en klik op 'Mijn studiezaken' voor meer informatie.

ONDERWIJS

7. Hoe organiseert Avans dit studiejaar het onderwijs en de tentamens?

Tot en met 23 april 2021 krijgen studenten online onderwijs. Studenten horen van hun eigen opleiding hoe hun onderwijs eruit ziet. Vanaf 26 april is er beperkt onderwijs op locatie mogelijk. Studenten mogen dan 1 keer per week naar de opleiding komen. Het is per opleiding verschillend wanneer dat gebeurt. 

Er zijn studenten voor wie het echt niet mogelijk is om in de thuissituatie te studeren of online toetsen te maken. Voor die studenten maken we een uitzondering. Zij kunnen terecht in een van de Avansgebouwen, maar moeten dat wel aanvragen bij hun studieloopbaanbegeleider. 

EVENEMENTEN

8. Gaan de evenementen van Avans door?  

Een aantal grote evenementen gaat niet door of organiseren we in een andere vorm.  
Afgelaste evenementen worden tot nader order niet verplaatst naar een nieuwe datum. Ook is het niet toegestaan om nieuwe evenementen in te plannen. De evenementenruimtes gaan we zoveel mogelijk inzetten voor het onderwijs. De verdeling en toewijzing van deze ruimtes wordt centraal georganiseerd. Dat betekent dat we in periode 1, 2, 3 en 4 evenementen niet intern organiseren.


Staat je vraag hier niet bij?

Mail dan naar veiligheid@avans.nl


LET OP: Phishingmails in omloop

Internetcriminelen maken volop misbruik van de coronacrisis. Zo gaan er allerlei phisingmails rond. De nepmails zien er bijvoorbeeld uit alsof deze afkomstig zijn van het RIVM of aanbieders van hulp bij digitaal onderwijs. Wees hierop alert!
Zie ook dit nieuwsbericht hierover.

Laatst bijgewerkt op 22 april 2021.