Coronavirus

Veelgestelde vragen

1 april 2020

Hieronder vind je algemene vragen over het coronavirus. Specifieke vragen die alleen gelden voor studenten, studiekiezers, medewerkers, leveranciers of bezoekers vind je via onderstaande links:

We passen de veelgestelde vragen regelmatig aan. Hieronder de algemene vragen, onderverdeeld in de volgende categorieën:

BEREIKBAARHEID
1. Zijn de Avansgebouwen open?
2. Hoe kan ik de Studenten Informatie Balie en het Studentendecanaat bereiken?

ONDERWIJS
3. Hoe organiseert Avans dit studiejaar het onderwijs en de tentamens?

EVENEMENTEN
4. Gaan de evenementen van Avans door?  

REIZEN
5. Mag ik nog reizen buiten Nederland?
6. Ik zit in het buitenland. Moet ik terugkomen?  

WELZIJN
7. Hoe zorg ik dat ik voldoende beweeg tijdens deze coronacrisis?

BEREIKBAARHEID

1. Zijn de Avansgebouwen open?

Alle gebouwen zijn tot en met 1 juni gesloten voor studenten, medewerkers en bezoekers. Ook locaties die Avans huurt met als specifiek doel om onderwijs te bieden, zijn tot en met 1 juni gesloten voor medewerkers en studenten. Alléén als je een afspraak hebt en als je je kunt legitimeren, krijg je toegang. Voor afstudeerders en docenten die in praktijkruimtes aanwezig moeten zijn, gelden sinds 11 mei aparte afspraken.

Vanaf 2 juni mogen medewerkers, onder voorwaarden, weer aanwezig zijn in de gebouwen. Zij worden door hun eigen directie hierover geïnformeerd. Vanaf 15 juni zijn er ook weer studenten in de gebouwen aanwezig om toetsen te maken. Studenten ontvangen hier informatie over vanuit hun eigen opleiding.
 

2. Hoe kan ik de Studenten Informatie Balie en het Studentendecanaat bereiken?

De Studenten Informatie Balie is doordeweeks telefonisch en via WhatsApp bereikbaar op 088 - 525 75 50, maar niet fysiek aanwezig in een Avansgebouw. Het Studentendecanaat is telefonisch bereikbaar en voert gesprekken bij voorkeur digitaal en anders op afspraak in één van de geopende Avansgebouwen. Afspraken met een Studentendecaan maak je telefonisch via de Studenten Informatie Balie. Bel hiervoor naar 088 - 525 75 50.

ONDERWIJS

3. Hoe organiseert Avans dit studiejaar het onderwijs en de tentamens?

Avans gaat tot de zomervakantie door met digitaal onderwijs. Dat betekent dat er geen onderwijs plaatsvindt in de gebouwen. Voor afstudeerders en docenten die in praktijkruimtes aanwezig moeten zijn, gelden sinds 11 mei aparte afspraken. Toetsen nemen we zoveel mogelijk online af. We zetten ook alternatieve toetsvormen in, denk aan open boek-tentamens, mondelinge afname of inleveropdrachten zoals een essay.

De opleidingen en examencommissies maken het toetsrooster aan de hand van de verschillende mogelijkheden van online toetsen op afstand. De toetsdata van de digitale toetsen blijven staan zoals gepland. De toetsen die in concept gepland waren vanaf 2 juni, kunnen we pas vanaf 15 juni afnemen en die zullen we dus moeten herplannen. Zoals gebruikelijk zal de opleiding tijdig met de studenten communiceren over de toetsvorm en toetsrooster.


EVENEMENTEN

4. Gaan de evenementen van Avans door?  

Een aantal grote evenementen wordt niet, danwel in een andere vorm, georganiseerd:

  • De hbo-fietstocht op 28 augustus wordt verplaatst naar 2021.
  • De opening van het hogeschooljaar op 24 augustus vindt niet plaats in de vertrouwde vorm. Er wordt gewerkt aan een feestelijk online alternatief.
  • De HBO Introfestivals in ‘s-Hertogenbosch en Breda, op respectievelijk 3 en 10 september, vinden niet plaats in de vertrouwde vorm. Een feestelijke opstart van het studiejaar is voor alle studenten belangrijk. Daarom worden, samen met de partners in beide steden, digitale festivals voorbereid.

Ook diplomeringen en grote introductie-activiteiten bij de opleidingen kunnen niet doorgaan. Althans, niet zoals gebruikelijk. We nodigen opleidingen natuurlijk en nadrukkelijk uit nu al na te denken over kleinschalige of digitale alternatieven voor de diplomering en introductie, rekening houdend met de ‘1,5 meter afstand-regel’. 
Afgelaste evenementen worden tot nader order niet verplaatst naar een nieuwe datum. Ook is het niet toegestaan om nieuwe evenementen in te plannen. Prioriteit is om in de periode tot einde studiejaar, alle beschikbare tijd, capaciteit en ruimtes in te zetten voor onderwijsactiviteiten.

REIZEN

5. Mag ik nog reizen buiten Nederland?

Alle onderwijsgerelateerde uitgaande reizen voor medewerkers en studenten, inclusief stage zijn verboden. Ongeacht het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken, dus ook bij kleurcodes groen en geel.
Gaat het om privéreizen, dan raden wij, evenals het RIVM, je dringend aan om niet op reis te gaan. Realiseer je dat je de gezondheid van collega's, studenten en anderen in gevaar kunt brengen door wel te reizen. Neem voor meer informatie contact op met het International Office: 088 - 525 80 01 of per e-mail: internationaloffice@avans.nl
 

6. Ik zit in het buitenland, moet ik terugkomen?  

Avans doet een dringende oproep aan al haar studenten die op dit moment voor stage of studie in het buitenland zijn, om terug te keren naar Nederland.
Het reisadvies van Buitenlandse Zaken geeft ieder land minimaal het advies oranje. Dat betekent dat afreizen naar deze landen alleen mag als dit noodzakelijk is. Daar voegt Buitenlandse Zaken het advies aan toe om terug te keren als dat mogelijk is. 
Denk hierbij aan je eigen veiligheid en de gezondheidssituatie ter plekke. Ervaar je belemmeringen om terug te keren naar Nederland? Neem dan contact op met International Office. We kunnen je niet verplichten op terug te keren, maar we doen wel de dringende oproep. 

Als je besluit om niet terug te keren dan respecteert Avans jouw eigen keuze. Maar we vragen je dan wel om actief contact te blijven houden met het International Office. Wil je aan het International Office laten weten of je terugkeert en zo ja, wanneer. 
International Office van Avans: 088 – 525 80 01 (maandag t/m vrijdag) of via internationaloffice@avans.nl.
Internationaal noodnummer (ook buiten kantooruren):
+31 (0)76 532 0972.

WELZIJN

7. Hoe zorg ik dat ik voldoende beweeg tijdens deze coronacrisis?

Ook tijdens deze coronacrisis is het enorm belangrijk om aan je dagelijkse portie beweging te komen. Studentensportvereniging BRESS biedt daarom het programma ‘Corona fit at home’ aan. Hier vind je allerlei online trainingen, lessen en sportschema’s. Zowel leden van BRESS als niet-leden kunnen hier gebruik van maken.


Staat je vraag hier niet bij?

Mail dan naar veiligheid@avans.nl


LET OP: Phishingmails in omloop

Internetcriminelen maken volop misbruik van de coronacrisis. Zo gaan er allerlei phisingmails rond. De nepmails zien er bijvoorbeeld uit alsof deze afkomstig zijn van het RIVM of aanbieders van hulp bij digitaal onderwijs. Wees hierop alert!
Zie ook dit nieuwsbericht hierover.

Laatst bijgewerkt op 26 mei 2020.