Coronavirus

print

Coronaverhaal van Cille van der Velde, student Social Work:

‘Mooi dat wij, jong en oud, contact hebben in deze lastige tijd’

“Ik ben buddy in het Beeldbelproject voor ouderen waar Avans, lectoraat Active Ageing, aan meewerkt. Daarbij zijn zo’n 100 ingezamelde smartphones verdeeld over Bredase zorginstellingen en alleenwonende ouderen in Breda. Ze kunnen daarmee beeldbellen naar bijvoorbeeld familie. Als buddy leggen wij ze uit hoe ze dat kunnen doen, maar we bellen ook geregeld met de ouderen om even bij te praten. 

Het doel is om eenzaamheid onder deze ouderen tegen te gaan. Mijn ‘maatje’ is Martha* van 92. Ze had nog nooit een smartphone gebruikt. Vanuit de voortuin heb ik haar aanwijzingen gegeven over hoe ze kon beeldbellen. Dat deed ze toen meteen; naar haar dochter en haar kleinzoon, die haar voor het eerst in lange tijd haar achterkleinkind kon laten zien. De lach op haar gezicht zei genoeg, haar dag kon niet meer stuk.”

Behoefte aan contact

“Martha spreekt niet expliciet uit dat ze eenzaam is, maar je merkt wel hoe blij ze is als ze iemand ziet. In dit geval dus via de telefoon. ‘Zó leuk dat je belt’, zegt ze dan. Daardoor merk ik dat ze echt behoefte heeft aan dat praatje, aan contact met iemand. We praten over het gebruik van de telefoon, maar ook over huis-, tuin- en keukendingen: hoe het gaat met haar kinderen, of ik nog plannen voor de vakantie heb en hoe het gaat op school. 

We leren elkaar steeds beter kennen. Martha heeft al vaker gevraagd of we elkaar niet in het echt kunnen zien. Dat gaat nog niet helaas, maar ik ben zeker van plan om, wanneer het weer kan, een keer bij haar langs te gaan.

Ik vind het heel mooi dat ik als jongere contact heb met haar als oudere, juist in deze lastige tijd. En het sluit aan bij mijn opleiding Social Work. Je oefent je luister- en spreekvaardigheid en leert communiceren op het niveau dat bij de ander past.”

Cille loopt stage in de ambulante hulpverlening. Een heel andere doelgroep dus. Het liefst wil ze straks werken met jongeren. “Maar ik verbreed graag mijn beeld, bijvoorbeeld door het werken aan dit project.” Lachend: “Wie weet vind ik het zo leuk dat ik straks juist een oudere doelgroep ga helpen, je weet het nooit!” 


*Martha is een gefingeerde  naam
 

Terug naar het overzicht 'Studenten aan het woord'

Laatst bijgewerkt op 18 mei 2020.