Het coronaverhaal van Avansmedewerkers Ditta, Koen en Rebecca:

25 mei 2020

'Sinds de coronacrisis delen we de eerste Avans-feitjes via de schutting '

De coronacrisis houdt ons al 9 weken in de greep. We zijn aan huis gekluisterd. Met 4 muren om ons heen, een laptop en misschien huisgenoten en huisdieren, maar zonder collega’s. Des te belangrijker dat je met elkaar in contact blijft, op afstand natuurlijk. Ook binnen Avans.

Een bijzonder voorbeeld is ‘de Avansstraat’, een straat waarin meerdere Avansmedewerkers wonen. Al is het op afstand, ze zoeken elkaar in deze tijd extra op. Zeker als het trieste, onwerkelijke nieuws hen bereikt over collega Jan Peters die is overleden aan het coronavirus. Dan komt de realiteit hard aan. Jan was docent bij Avans en woonde in de Avansstraat. “Als laatste eerbetoon verzamelden buurtgenoten zich op straat voor de stoet om afscheid te nemen van Jan. Erg indrukwekkend, ondanks de fysieke afstand”, vertelt Koen Vinkenvleugel. "Het zorgt voor verbinding".

Verbinding

Koen Vinkenvleugel is loopbaanadviseur bij Avans en een van de bewoners van de Avansstraat. Hij voelt de verbinding tussen buurtbewoners, onder wie Avans-collega’s. Sinds de coronacrisis worden de eerste Avans-feitjes via de schutting gedeeld. “Heb je nog een nieuwtje? Hoe gaat het in jouw team? Juist doordat we op andere afdelingen werken, hoor je van elkaar weer nieuwe informatie. Bijvoorbeeld over hoe ze het gaan doen met tentaminering, maar ook over de dagelijkse werkzaamheden. Als er geen corona was, hadden we minder over elkaars werk geweten. In deze tijden verbindt Avans mensen.”

Naast Koen woont Rebecca Hopkoper, manager bedrijfsvoering van het academiebureau van Avans Deeltijd. Ook zij vertelt enthousiast over het contact tussen collega’s uit de straat. “We houden elkaar als collega’s op de hoogte op 1,5 meter afstand. In onze straat hebben we de Koningsspelen georganiseerd voor de kinderen. Ieder huis had een spel en kinderen gingen dan van huis naar huis. Ouders bleven in hun eigen huis. Heel leuk hoe je creatief wordt in deze tijd”, vertelt ze.

In hetzelfde rijtje huizen woont Ditta de Wit, studieadviseur bij Avans. “Achter onze huizen is een brandgang. Als de kinderen daar spelen, kletsen wij vaak even bij op 1,5 meter afstand. Je mist toch de wandelgangen en op deze manier haal je die een beetje naar huis. En interessant om te horen waar collega’s van andere afdelingen mee bezig zijn”, vertelt ze.

De freeze

Het werk blijft doorgaan. In de Avansstraat zijn zolderkamers en woonkamers omgetoverd tot thuiskantoor. Koen kijkt positief naar werken op afstand. “Ik reisde regelmatig voor gesprekken naar Den Bosch, maar merk nu dat dat ook prima op afstand gaat. Dat blijf ik voortaan altijd doen. Al blijft persoonlijk contact ook belangrijk.”

In deze tijd ontstaan inventieve ideeën om het werken op afstand toch persoonlijker te maken. Zo zet Koen in zijn functie coachkaarten in bij videobellen, waarop een vraag staat die de ander beantwoordt. “Zo kun je toch op een speelse manier diepgang krijgen en tevens de fun erin houden”, legt hij uit. “Ik merk dat contacten via videobellen toch wat afstandelijker en zakelijker zijn. En ik vind het juist zo belangrijk om toch de verbinding te maken met humor, zoals we op kantoor ook deden.

Dat doe ik nu met ‘de freeze’ bijvoorbeeld. Dan spreken we met een aantal collega’s voor een meeting af om zo stil mogelijk te zitten en doen we alsof de verbinding niet werkt. Je ziet de andere collega’s dan kijken en zoeken of er iets mis is met de verbinding. Hele flauwe humor maar we hebben er al een hoop lol aan beleefd! En met achtergrondplaatjes via Teams kun je ook losgaan. Erg leuk om elke dag weer door collega’s verrast te worden met een nieuwe achtergrond. Mooi om te zien hoe creatief collega’s worden.

Persoonlijk contact op afstand

Ook Rebecca merkt hoe goed het thuiswerken gaat bij de collega’s. Die persoonlijke touch is er toch ook in digitaal contact: “Als ik zie hoe snel collega’s het online werken oppikken, zoals met dagstarts en weekstarts en hoe intensief het contact tussen collega’s is, merk je dat er heel veel kan. Wat ik knap vind, is hoe collega’s elkaar nu bewuster opzoeken via Teams. Het digitale contact heeft ook juist iets persoonlijks. Die contacten zijn soms zelfs intensiever dan snel even langs de bureaus lopen. Het contact is minder vluchtig. Mensen zoeken toch steun bij elkaar en werken samen. Het teamgevoel groeit."

“je ziet grappige situaties ontstaan die op de werkvloer niet plaatsvinden. Zoals honden die er vandoor gaan met headsets of partners die een kop koffie brengen en dan even in beeld blijven voor een praatje. Dat soort dingen kreeg je voorheen niet mee”, vertelt ze.

Rebecca en Koen delen de mening dat de nieuwe manieren van werken ook in de toekomst inzetbaar zijn. Rebecca: “Op werkgebied brengt de crisis ook leerpunten met zich mee. Je gaat heel erg goed nadenken over de toekomst. De digitale dagstart vinden collega’s bijvoorbeeld heel fijn. Die houden we erin.”

Wees niet te streng voor jezelf

Koen wil zijn collega’s een positief advies meegeven: “Wees niet te streng voor jezelf en zorg voor voldoende afwisseling. Maak van deze tijd ook gebruik om naast alle nieuwe digitale ontwikkelingen ook iets nieuws voor jezelf te leren. Iets wat je eigenlijk al jaren wilde gaan doen. En beweeg voldoende. Sinds de Coronacrisis wandel ik elke ochtend om 7:00 uur in het Markdal en sommige collega’s zijn al mee geweest (op gepaste afstand). Er ontstaan dan mooie gesprekken en dan leer je elkaar op een andere manier kennen.”

Terug naar het overzicht 'medewerkers aan het woord'

Laatst bijgewerkt op 31 mei 2020.