Coronavirus

print

Het coronaverhaal van Marike Aertssen, deeltijdstudent Communicatie

22 juli 2020

‘De hele wereld heeft het zwaar op dit moment, zo ook de deeltijdstudent’, blogde Marike Aertssen (35, Communicatie deeltijd) afgelopen mei over de coronacrisis. Inmiddels ziet de wereld er alweer anders uit. Hoe kijkt ze terug op de afgelopen maanden?

“Deze week gaan mijn klasgenoten en ik samen een hapje eten. Aan 1 tafel gelukkig, het restaurant beloofde dat ze het creatief gingen oplossen. Het is de eerste keer sinds maart dat we elkaar zien. Dat bij elkaar zijn heb ik wel gemist. Je deelt veel, trekt je op aan elkaar. Dat kon nu ook nog wel, maar was toch anders.

Ik heb mijn derde jaar deeltijd Communicatie erop zitten. Tentamens heb ik niet meer hoeven doen in de coronaperiode. We moesten vooral verslagen inleveren. De opleiding is als een geoliede machine overgeschakeld op het werken in Teams, dat was echt super. We hebben vanaf het begin elke week les gehad. Het contact met de docenten tussen de bedrijven door liep ook prima. Ik heb nog geregeld appjes gehad op zondagavond over studiezaken."

Vermoeiender

"Toch hoop ik niet dat online lesgeven de norm wordt. Ik merkte dat ik blij was dat het jaar erop zat. Al met al vond ik thuis studeren vermoeiender dan elke week naar Breda reizen, ik was het achter de laptop zitten echt zat. Dat komt ook doordat het op alle fronten anders werd. Ik geef zelf Engels op een middelbare school, dat moest vanuit huis. Ook ons sociale leven speelde zich plotseling thuis af. Mijn vriend werkt ook thuis. En hij is écht een lieve jongen hoor, maar het is af en toe ook wel lekker om even alleen te kunnen zijn. Best heftig, het niet weg kunnen en alleen maar achter de laptop zitten.

Ik merkte dat ook bij mijn eigen leerlingen. Het is lastig om je te blijven concentreren tijdens een les. Er is weinig interactie, ze hoeven de webcam niet aan te zetten bijvoorbeeld. De verleiding om andere dingen te doen is groot. Ik heb zelf geleerd om me veel duidelijker af te sluiten voor mijn omgeving als ik met mijn studie bezig ben. Ik lever mijn telefoon in bij mijn vriend en ga naar een plek waar ik niet gestoord word. En in de lessen die ik gaf hield ik er ook rekening mee dat het zwaar kon zijn voor mijn leerlingen. Sommigen zitten 6 dagen per week alleen thuis, en zien hun ouders alleen bij het avondeten. Dus kortere lessen, meer tijd inruimen voor praktijkopdrachten."

Afgevallen

"Iets positiefs dat ik aan de coronatijd heb overgehouden: ik ben best veel afgevallen. Doordat ik geen reistijd meer had, kon ik meer aan yoga en pilates doen en ben ik gezonder gaan koken. Toch mooi dat deze tijd ook iets goeds heeft gebracht.

Ik vrees dat we het komende jaar nog steeds aan de online lessen moeten geloven. Dat kan helaas niet anders. Van de andere kant heb ik heel veel zin in mijn afstudeerjaar. Maar eerst van de vakantie genieten. We zouden dit jaar eigenlijk naar New Orleans gaan, maar dat ging dus niet door. Dan maar wat dichter bij huis, Europa in. (Lacht) En ik ben nog nooit op Vlieland geweest, dus wie weet!"

Terug naar het overzicht 'Studenten aan het woord'

Laatst bijgewerkt op 22 juli 2020.