Coronavirus

print

Het coronaverhaal van Raimke van den Beemt, docent communicatie

Het allerleukste aan online lesgeven...

Raimke van den Beemt-Groothuizen is docent Communicatie. Sinds Avans door de coronamaatregelen alle deuren heeft moeten sluiten, geeft ze online les. En dat vinden niet alleen de studenten interessant. 

M’n familie luistert lekker mee

“Ik vond het heel interessant en mn familie ook die heeft lekker zitten mee luisteren gewoon, hahah,” aldus een studente aan het eind van mijn online werkcollege.
Juridische regelgeving omtrent beeldrechten is best ingewikkeld en niet zo spannend voor Communicatiestudenten. Zelf heb ik ook geen juridische achtergrond, dus in mijn meivakantie heb ik behoorlijk moeten blokken om de theorie in de vingers te krijgen. 

Diehard student

Belangrijk om te weten is dat dit werkcollege niet verplicht was. Dat de inhoud ervan niet getoetst zou worden en dat de anderhalf uur durende les tot 17.15 uur duurde… Dan ben je een echt diehard student als je het hele online werkcollege weet uit te zitten.
Ik bof want ik geef behoorlijk wat diehards les. Studenten die intrinsiek gemotiveerd zijn en blijven, zelfs als de wereld het behoorlijk lastig maakt. Die tijdens online lessen mijn uitleg onderbreken om vragen te stellen en voorbeelden te geven. Die kunnen lachen om een kleuter die even een online rondleiding wil geven op haar kamer na de les. Studenten die zelfs hun familie aanmoedigen om mee te luisteren.

Andere manier van denken

Online lesgeven vraagt om een andere manier van denken, waarbij je het gebrek aan offline verbinding moet compenseren met extra online verbinding. Juist nu is het belangrijk dat je studenten ziet. Ook al zie je misschien alleen maar een foto van ze in beeld.
Vraag hoe het met studenten gaat. Waar lopen ze tegenaan? Hoe ziet hun wereld er nu uit? Erken de onzekerheid waar ook de studenten mee kampen. Stel jezelf flexibel op als docent. Studenten hebben niet gekozen voor een thuisstudie. Ze zijn thuis, tijdens een crisissituatie en proberen te studeren. Net zoals docenten niet thuiswerken, maar in hun thuisomgeving proberen om werk te verzetten. Dat vraagt niet alleen om compassie naar studenten, maar ook naar onszelf en collega’s.

Bewust kiezen om te leren

Dat studenten aanwezig zijn bij de colleges dat is voor mij is het allerleukste aan online lesgeven. Niet omdat het verplicht is of omdat ze toch al op school zijn. Maar omdat onze studenten in deze gekke tijden gemotiveerd genoeg zijn om hun computer aan te zetten en er bewust voor kiezen om te verbinden en te leren.
 

Terug naar het overzicht 'medewerkers aan het woord'

Laatst bijgewerkt op 28 mei 2020.