Coronavirus

print

Let op! Mondkapje verplicht bij Avans

4 november 2020

In de Avansgebouwen geldt vanaf vandaag een verplichting tot het dragen van een mondkapje. Het is nu ook verplicht om 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Vanaf 9 november wordt dit ook daadwerkelijk gehandhaafd.

Met instemming van de AMR zijn deze verplichtingen formeel vastgesteld in een tijdelijke aanvulling op de huisregels van Avans Hogeschool
Paul Rüpp, voorzitter College van Bestuur: “We zijn blij dat een deel van het onderwijs bij Avans al enige maanden op locatie kan plaatsvinden. Daar moeten we zuinig op zijn. Samen zorgen we ervoor dat we allemaal in een veilige omgeving kunnen studeren en werken. Het volgen van de coronarichtlijnen is daarbij echt noodzakelijk. Maar ook lastig, zo blijkt regelmatig. Daarom hebben we besloten om het mondkapje en de 1,5 meter als verplichting op te nemen in de huisregels. Dat benadrukt niet alleen het belang van de maatregelen, maar maakt het in voorkomende situaties ook afdwingbaar.”

Mondkapje; waar wel en niet?

Deze verplichting betekent onder andere dat je zonder mondkapje geen toegang hebt tot de Avansgebouwen. Als je in een leslokaal of werkruimte zit met 1,5 meter afstand van elkaar, kan het mondkapje af. In ruimtes waar praktijk- en vaardigheidsonderwijs plaatsvindt en het onmogelijk is om 1,5 meter afstand te houden, geldt ook de verplichting om een mondkapje te dragen, zolang dit veilig is en er geen andere laboratorium- of werkplaatsregel geldt.
Conform de richtlijnen van de Rijksoverheid is het niet toegestaan om een spatscherm te dragen als vervanging van een mondkapje.

1,5 meter afstand

In deze aanvulling op de huisregels is ook de maatregel om 1,5 meter afstand van elkaar te houden als verplichting opgenomen. Uitzondering op deze regel is de situatie bij praktijk- of vaardigheidsonderwijs, zoals hierboven beschreven. Belangrijkste doelstelling hiervan is: houd afstand! Dat blijkt werkelijk effectief te zijn.

Landelijke maatregel

Sinds 30 september geldt in Nederland een dringend advies voor alle mensen vanaf 13 jaar om (niet-medische) mondkapjes te dragen in publiek toegankelijke binnenruimtes. Vanaf 14 oktober is dit advies uitgebreid en geldt het ook voor het hoger onderwijs. Vooruitlopend op de invoering van een wettelijke mondkapjesplicht kunnen instellingen deze verplichting zelf al regelen in hun reglementen, in afstemming met de medezeggenschap. Dat is nu dus gebeurd.

Laatst bijgewerkt op 4 november 2020.