Coronavirus

print

Update 14 april: duidelijkheid fysiek onderwijs, diploma drive-thru's en zelftesten

14 april 2021 door Coronavirus

Volgende week duidelijkheid over fysiek onderwijs 

Het kabinet heeft tijdens de persconferentie van 13 april de hoop uitgesproken om meer fysiek onderwijs vanaf maandag 26 april mogelijk te maken. Maar zekerheid geeft het kabinet daarover pas volgende week. Of studenten ook buiten het praktijkonderwijs vanaf die datum weer 1 dag per week naar school mogen, hangt mede af van de besmettingscijfers. Het onderwijs zal dan nog steeds veilig worden georganiseerd volgens de RIVM-richtlijnen, zoals we dat bij Avans al een tijdje gewend zijn.  De huidige planning in de roosters blijft gelden. Een deel van het digitale onderwijs kan dan fysiek gegeven worden. 

Introductie van zelftesten 

Volgende week verwachten we meer duidelijkheid te krijgen over de door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) beschikbaar te stellen zelftesten. Bijvoorbeeld over hoe de medewerkers en studenten deze sneltesten kunnen verkrijgen. Wel gaan we ervan uit dat deze gratis beschikbaar worden gesteld. We benadrukken dat studenten academies niet zelf sneltesten kunnen bestellen of verspreiden.  

Het gebruik van de door het ministerie van OCW beschikbaar gestelde zelftesten is geheel vrijwillig. Zij zullen dus niet gebruikt worden als verplichte toegangstest. Wel dragen we de boodschap uit dat jezelf regelmatig testen op Covid-19 zeker zal bijdragen aan een veiligere maatschappij en veiliger onderwijs. 

Pilots zelftesten  

Ook in P4 zal een aantal opleidingen en academies meedoen aan pilots met zelftests. Deze pilots zijn bedoeld als experimenten om beter voorbereid te zijn op het komende studiejaar. Daarbij maken we gebruik van de digitale teststraat en van gecontroleerd testen. De uitkomsten van het gedragsonderzoek onder leiding van Jessica Nooij (Institutional Research) en John Dierx (lector Avans) zijn daarvoor richtinggevend. Drie academies zijn gestart: ATGM, ASH en AMBM. Met andere academies gaan we nog afspraken maken als het gedragsonderzoek begin mei is afgerond. 

Drive-thru diploma-uitreikingen  

Na het succes van vorig jaar ontvangen ook dit jaar afgestudeerde studenten van Avans hun diploma tijdens 1 van de drive-thru's in de week van 5 juli. We zijn blij om te kunnen melden dat inmiddels al meer dan 4.000 studenten zo’n bijzondere diploma-uitreiking krijgen. De uitreikingen vinden op 2 locaties plaats: de Maaspoort in Den Bosch en de kunstijsbaan in Breda. We kijken er naar uit om alle afgestudeerden op deze speciale dag in het zonnetje te zetten! 

Laatst bijgewerkt op 25 mei 2021.