Coronavirus

print

Update 14 december: onderwijs online, wel toetsen en praktijkonderwijs op locatie

14 december 2020

Vanavond heeft premier Rutte aangekondigd dat Nederland in lockdown gaat. Dat raakt ons allemaal, zowel privé als in ons werk of onze studie. Want voor het hoger onderwijs, en dus voor Avans Hogeschool, betekent dit dat we weer volledig overgaan op afstandsonderwijs.

Gelukkig is er wel een aantal uitzonderingen. De volgende onderwijsactiviteiten op locatie zijn nog wel toegestaan (uiteraard met inachtneming van de coronarichtlijnen): 

  • toetsen 
  • praktijkonderwijs 
  • onderwijs aan kwetsbare studenten 

Onderzoek mag alleen op locatie als het thuis niet kan.  

De maatregelen gaan in op woensdag 16 december 2020 en duren tot en met zondag 17 januari 2021. Ze gelden uiteraard ook voor onderwijs dat op externe locaties wordt gegeven, zoals het BIC en de Koepel. 

Toepassing bij Avans 

Met ingang van aanstaande woensdag gaan bovenstaande maatregelen dus ook bij Avans in. Dat betekent dat vanaf die dag alle onderwijsactiviteiten, uitgezonderd bovengenoemde punten, weer online plaatsvinden.  

Online onderwijs 

In principe gaat alles dat geroosterd staat door volgens rooster, maar de fysieke lessen worden omgezet naar online lessen.  Opleidingen informeren hun studenten hier nader over.  

Praktijkonderwijs

Het praktijkonderwijs gaan door volgens het huidige rooster.  

Toetsen 

De toetsroosters blijven in januari ongewijzigd. De meeste toetsen zijn al online en de toetsen die op locatie zijn gepland, mogen daar gewoon worden afgenomen. Dit geldt ook voor fysieke toetsen die op een externe locatie worden afgenomen, onder voorbehoud dat die locaties open blijven. Dat bespreken we met de betreffende externe locaties en daar komen we zo snel mogelijk op terug.  

Studeren op locatie 

Zelfstudie of groepswerk op locatie is ook niet meer toegestaan. Studenten die vanwege bijzondere persoonlijke omstandigheden thuis niet in de gelegenheid zijn om goed te kunnen studeren blijven welkom bij Avans. Zij bespreken dit met hun studieloopbaanbegeleider of studentendecaan. Voor deze studenten is gelegenheid om in Xplora te studeren. De studieloopbaanbegeleider of decaan stuurt hiertoe een mail naar locatiebeheer van de betreffende locatie (en CC naar de student).  

Stage en afstuderen 

Voor stages en afstuderen gelden de regels die gelden voor de sector/branche waar de student stage loopt/afstudeert. Als die activiteiten doorgaan, kan de stage/afstuderen ook doorgaan. 

Thuiswerken 

Iedereen werkt weer thuis (voor zover dat niet al het geval was), tenzij je een locatiegebonden functie hebt. Ook medewerkers voor wie het onmogelijk is om thuis te werken, kunnen in overleg met hun directie op een Avanslocatie werken. Later volgt meer informatie over welke Avanslocaties hiervoor open zijn. 

Kinderopvang

Kinderopvangorganisaties en basisscholen bieden noodopvang aan voor kinderen van wie één of beide ouders werken in een cruciale beroepsgroep. Personeel benodigd voor onderwijsactiviteiten wordt gezien als cruciaal beroep. Kijk voor meer informatie op rijksoverheid.nl.  

Vragen 

Naar aanleiding van dit bericht zullen wellicht nog vragen ontstaan. Op die vragen zullen we de komende dagen zoveel mogelijk antwoorden formuleren en die zijn dan ook terug te vinden op coronavirus.avans.nl.  

Omschakelen 

Alhoewel de besmettingscijfers al even een zorgwekkend beeld gaven, is deze lockdown voor jullie vast weer flink omschakelen. Het is ontzettend jammer dat alles weer online moet, maar het is nodig om het aantal coronabesmettingen terug te dringen en de zorg te ontlasten. Tegelijkertijd zijn we blij dat toetsen, praktijkonderwijs en onderwijs aan kwetsbare studenten nog wél op locatie kunnen doorgaan zoals we dat tot nu toe hebben gepland en geregeld.  

Hoe dan ook zal de komende tijd weer een beroep worden gedaan op ieders wendbaarheid en veerkracht. We hebben de afgelopen maanden laten zie dat we dat in ons hebben! Gebruik de komende dagen om de noodzakelijke zaken te regelen en maak maximaal gebruik van de kerstvakantie om bij te tanken, al zal dat wellicht niet in alle gevallen lukken. Vraag op tijd ondersteuning of hulp. 

Laatst bijgewerkt op 15 december 2020.