Update 2 maart: Avans alert op ontwikkelingen coronavirus

2 maart 2020 door @avans

Het RIVM heeft de richtlijnen iets bijgesteld als het gaat over wanneer mensen met bepaalde klachten thuis moeten blijven.

Het advies dat al eerder is gecommuniceerd blijft. Studenten en medewerkers die onlangs op het vasteland van China (inclusief Hong Kong en Macau), Singapore, Zuid-Korea, Iran of een aantal gemeenten in Noord-Italië zijn geweest én koorts en luchtwegklachten (zoals hoesten of kortademigheid) hebben, moeten telefonisch contact opnemen met de huisarts vóórdat ze naar Avans gaan. Dit geldt ook wanneer zij in de afgelopen 2 weken contact hebben gehad met een patiënt met het coronavirus.

Fysiek contact beperken

Sommige mensen moeten fysiek contact met anderen beperken. Het gaat dan om mensen die mogelijk besmet zijn met het coronavirus en last hebben van milde klachten. Dat betekent dat zij niet naar hun werk of school mogen. Lees meer voor wie en wanneer deze maatregel geldt, en wat dit precies betekent.

Bij personen waarbij het coronavirus is geconstateerd, wordt contactonderzoek gedaan. Mocht een student of medewerker van Avans in dat contactonderzoek naar voren komen, dan bepaalt de GGD wat hij of zij wel of niet mag en kan doen. Uit voorzorg neemt Avans in dat geval de maatregel dat de betreffende student of medewerker 2 weken niet naar een Avans-locatie mag komen, om zo de kans op besmetting van anderen te voorkomen. Dit is dus alleen het geval als uit het contactonderzoek van de GGD blijkt dat iemand direct contact heeft gehad met een corona-patiënt.

Preventie

Om mogelijke besmettingen te voorkomen onderneemt Avans een aantal acties. Bijvoorbeeld het regelmatig schoonmaken van deurklinken en liftknoppen. Studenten en medewerkers kunnen ook zelf hygiënemaatregelen nemen om besmetting te voorkomen:

• Was je handen regelmatig.
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
  • Gebruik papieren zakdoekjes (en gooi ze na gebruik meteen weg).

Voorbereiding

De gezondheid van studenten, medewerkers en bezoekers is voor ons heel belangrijk. Daarom zijn voor Avans de richtlijnen en aanwijzingen van het RIVM en de GGD leidend als het gaat om de ontwikkelingen rondom het coronavirus. Uiteraard bereiden we ons voor op verschillende scenario’s, zodat we adequaat kunnen handelen als de richtlijnen en aanwijzingen van RIVM en GGD daarvoor aanleiding geven.

Laatst bijgewerkt op 7 maart 2020.