Update 26 augustus: verantwoordelijkheid in volgen richtlijnen

26 augustus 2020 door Coronavirus

Verantwoordelijkheid in volgen richtlijnen

Een aantal onderwerpen in deze update gaat over het nemen van verantwoordelijkheid als individu als het gaat om het naleven van corona-richtlijnen. Hoewel het niet gek is dat de aandacht hiervoor verslapt, is en blijft het van belang om hier samen alert op te zijn. Dus in algemene zin roepen we jullie op om hiervoor aandacht te blijven vragen binnen jullie dienst of academie. Houd afstand, was je handen, blijf thuis bij klachten, et cetera.

Mondkapjes praktijk-/vaardigheidsonderwijs

Het wel of niet moeten of mogen dragen van mondkapjes bij Avans is bij praktijk- of vaardigheidsonderwijs een actueel onderwerp. Denk daarbij aan werkplaatsen, laboratoria en ateliers waar het houden van 1,5 meter afstand moeilijk of soms niet kan worden gegarandeerd. We hebben de voor- en tegenargumenten uitgebreid tegen het licht gehouden. De conclusie luidt dat we de landelijke richtlijnen blijven volgen, dan wel die van de branchevereniging (bijvoorbeeld fysiotherapie). Dat betekent dat we het dragen van een mondkapje niet verplicht stellen. Dat geldt dus sowieso voor de gehele organisatie, maar ook voor die academie of opleiding in het praktijkonderwijs (tenzij het RIVM of de branchevereniging een aangepaste richtlijn hanteert). We verbieden het dragen van een mondkapje niet, tenzij met het dragen van een mondkapje bij bijvoorbeeld praktijklessen of handelingen veiligheidsrisico’s ontstaan. In dat geval kan een academie het gebruik wel verbieden.

Terugkeer uit oranje gebied

In de update van vorige week brachten we jullie al op de hoogte van het beleid omtrent internationale reizen en kleurcodes van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dit had betrekking op reizen ten behoeve van studie en stage. Maar ook in hun privé-situatie krijgen medewerkers en studenten hiermee te maken, bijvoorbeeld na een vakantie. Na een verblijf in een oranje gebied moet je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Is dit het geval? Meld dit bij je opleiding (studenten) of leidinggevende (medewerkers).

Woonplaats met code oranje

Het is ook mogelijk dat medewerkers en studenten woonachtig zijn in een gebied dat nu de kleurcode oranje heeft. Op dit moment geldt dat bijvoorbeeld voor de regio Antwerpen. Niet-noodzakelijke reizen van en naar Antwerpen worden dringend afgeraden. Avans volgt deze lijn. Ben je woonachtig in een ‘oranje gebied’ blijf dan thuis.

Houd afstand!

Het nieuwe studiejaar is begonnen en we zien dat veel studenten het prettig vinden om elkaar weer ‘live’ te treffen. En hoe onpersoonlijk en ongemakkelijk het soms misschien voelt, we moeten die 1,5 meter afstand tot elkaar blijven houden. We snappen heel goed dat dat lastig is, dat merken we zelf ook, maar houd hier aandacht voor. En spreek elkaar er ook op aan.

Laatst bijgewerkt op 27 augustus 2020.