Update 31 maart: fysiek onderwijs door thuistests en thuiswerkondersteuning nog steeds mogelijk

31 maart 2021

Fysiek onderwijs door thuistests

Zoals eerder bekend gemaakt doet Avans Hogeschool samen met HAS en Koning Willem I mee aan een pilot thuistesten. Daarmee wordt onderzocht of en hoe fysiek onderwijs door grootschalig thuistesten veiliger kan plaatsvinden. Het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW) heeft uitgesproken onderwijs op locatie vanaf maandag 26 april weer mogelijk te willen maken als de besmettingscijfers dat toelaten. Daardoor kunnen studenten weer 1 dag per week weer naar de campus komen. Hiervoor stelt OCW zelftesten beschikbaar.

Momenteel ontvangen we veel vragen over deze eventuele heropening. Bijvoorbeeld over de veiligheid van fysiek onderwijs en of door thuistesten de maatregelen zoals de 1,5 meter afstand komen te vervallen. De pilot is momenteel in volle gang. De resultaten daarvan zijn half april bekend. Ook vindt gedragsonderzoek plaats waar onder meer de testbereidheid wordt meegenomen. De bevindingen delen we uiteraard zodra de resultaten binnen zijn. Het kabinet geeft op 13 april weer een persconferentie. We verwachten dan meer duidelijkheid over de mogelijkheden voor onderwijs op locatie.

Arts-microbioloog Jan Kluytmans van het Amphia Ziekenhuis in Breda sprak dinsdag 30 maart bij EenVandaag over de thuistests en de mogelijkheden voor het hoger onderwijs.

Thuiswerkondersteuning nog steeds mogelijk

Om docenten en medewerkers die gebonden zijn aan vaste werktijden een steuntje in de rug te geven, biedt Avans thuiswerkondersteuning aan. Deze thuiswerkondersteuning is erop gericht de thuissituatie te verlichten met hulp van Avansstudenten. Zij kunnen bijvoorbeeld begeleiden bij het maken van huiswerk en oppassen op kinderen tot 16 jaar. Studenten worden via Uitzendbureau Driessen gematcht aan docenten en medewerkers. Uiteraard krijgen studenten daarvoor betaald.

Momenteel maken een kleine 20 docenten en medewerkers gebruik van deze thuiswerkondersteuning. Aanmelden kan nog steeds via Driessen. Ook studenten met kinderen kunnen gebruik maken van deze ondersteuning. Meer informatie en voorwaarden voor thuiswerkondersteuning zijn te vinden bij de veelgestelde vragen

Laatst bijgewerkt op 1 april 2021.