Update 7 juli: start studiejaar 2021/2022 en meer

7 juli 2021

Start studiejaar 2021/2022

In de vorige update lieten we weten dat we ons voorbereiden op de start van het nieuwe studiejaar zonder de 1,5 meter afstand. Naast dit basisscenario zijn we ook voorbereid op het scenario dat de afstandsregel toch blijft gelden.

Op 13 augustus besluit het kabinet definitief of onderwijsinstellingen de 1,5 meterregel in het nieuwe studiejaar kunnen loslaten of niet. Dat besluit neemt het kabinet dan op basis van het percentage studenten dat is gevaccineerd, de ontwikkeling van het virus en de internationale epidemiologische risico’s. Dit heeft betrekking op onderwijsactiviteiten en onderwijsgerelateerde introductieactiviteiten.

In de week van 16 augustus communiceren we (via directies en op coronavirus.avans.nl) over het besluit van het kabinet en wat dat voor Avans betekent.

Gedrag, vaccineren en zelftesten

Of we daadwerkelijk de 1,5 meter afstand kunnen loslaten, hangt voor een groot deel af van ons eigen (voorbeeld)gedrag. We doen daarom een beroep op jou, student of medewerker: blijf de basisregels volgen, geniet van je vakantie en zorg dat je gezond weer terugkomt. En doe een zelftest als je naar Avans komt. Als je gevaccineerd bent, ben je beschermd tegen ziek worden door het coronavirus. Je kunt nog steeds besmet raken en je kunt dan ook een ander besmetten. Het doen van een zelftest blijft daarom belangrijk. Dat werkt preventief en voorkomt verspreiding van het virus. Een kleine moeite, maar je kunt er veel narigheid mee voorkomen. Een opleving van het coronavirus, landelijk of lokaal, kan betekenen dat we toch weer (tijdelijk) over moeten gaan op online onderwijs. En dat willen we natuurlijk niet.

Studenten en medewerkers kunnen nog tot en met 31 juli gratis zelftesten aanvragen via de website Zelftestonderwijs.nl. We adviseren om gebruik te maken van deze mogelijkheid en de zelftesten te bestellen. We onderzoeken hoe de zelftesten na deze datum beschikbaar zullen zijn voor (eerstejaars) studenten en medewerkers. Daarover volgt in de week van 16 augustus meer informatie.

Internationale studie of stage

Als je voor studie of stage naar het buitenland wilt, blijft het belangrijk om een plan B te hebben. De reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken veranderen nog regelmatig van kleur, omdat de coronasituatie in de landen ook steeds weer wijzigt. Een opkomende Delta-variant is daarvan bijvoorbeeld een oorzaak. Houd dat dus goed in de gaten als je plannen hebt om naar het buitenland te gaan en als je gaat, doe dat verantwoord. Kijk voor meer informatie op goingabroad.avans.nl.

Laatst bijgewerkt op 26 juli 2021.