Coronavirus

print

Update 8 juli: buitenland, uitkering na bijbaan

8 juli 2020 door Coronavirus

Studenten naar het buitenland 

Het is een spannende tijd voor studenten die voor hun studie graag naar het buitenland willen. Het International Office merkt dat studenten door sommige academies worden verwezen naar IO, omdat er onduidelijkheid lijkt te zijn over het beleid en de meest recente notitie van het College van Bestuur over studie, stage en afstuderen binnen of buiten Europa. Hieronder zetten we het zo helder mogelijk uiteen.

Het staande beleid bij Avans is dat de kleurcodes die het ministerie van Buitenlandse Zaken toekent aan gebieden, leidend zijn. Bij een oranje reisadvies (alleen noodzakelijke reizen) en rood reisadvies (niet reizen) mogen studenten (en medewerkers) niet meer naar dat gebied reizen. Dat is al jaren zo. 

Gezien de ontwikkelingen rondom het coronavirus heeft het College van Bestuur begin mei aanvullend hierop een besluit genomen voor stage, studie en afstuderen in het buitenland in het najaar van 2020. Avans adviseert hierin studenten dringend om in het najaar van 2020 geen studie, stage of afstuderen buiten Europa te doen, ongeacht de kleur van het reisadvies. Toch kan het zijn dat een student voorbereidingen treft om naar een land buiten Europa te gaan. Studenten die (bij code geel of groen) toch besluiten om naar een land buiten Europa te gaan, moeten hiervoor een verklaring ondertekenen bij hun academie/opleiding. 

Verder krijgen studenten het dringende advies om ook een plan B te hebben, voor het geval de kleurcode en dus het reisadvies opeens wijzigt. We zien aan Portugal hoe snel dit kan veranderen. Ook beperken verzekeringen hun dekkingen als het gaat om corona-gerelateerde claims. Dat geldt voor privéverzekeringen van studenten en medewerkers, maar ook voor de reis- en ongevallenverzekering van Avans. Veel verzekeringen keren niet meer uit als het corona gerelateerd is, omdat kleurcodes veranderen. 

De speciale Flowchart Corona Study Abroad op goingabroad.avans.nl geeft een duidelijke bewegwijzering van wat wel en niet kan.  

WW-uitkering of TOFA voor studenten met bijbaan 

Studenten die (gedeeltelijk) hun bijbaan verliezen door coronamaatregelen komen mogelijk in aanmerking voor een WW-uitkering of TOFA (Tijdelijke Overbruggingsregeling voor flexibele Arbeidskrachten). Dit hangt af van de situatie. Aanvragen kan tot en met zondag 12 juli 2020. 

Lees meer informatie van Rijksoverheid.

Laatst bijgewerkt op 21 augustus 2020.