Coronavirus

print

Update 9 september: blijf alert en reisadvies

9 september 2020 door Coronavirus

Bericht voor medewerkers en studenten

Xplora

We bekijken de mogelijkheden om de Xplora’s te gebruiken als samenwerkruimte voor kleine groepen studenten en/of medewerkers. Ook zijn er flink wat kleinere ruimtes die niet direct geschikt zijn voor lesgeven, maar prima geboekt kunnen worden voor individueel- of groepswerk. Daarover volgt volgende week meer informatie

Blijf alert

We zien dat zowel studenten als medewerkers het soms lastig vinden om afstand van elkaar te houden. Ze schuiven bijvoorbeeld stoelen bij elkaar omdat dat nét wat prettiger communiceert. Of komen een uur voor aanvang van de les op school om studiegenoten nog even te treffen. Ook komt het voor dat in een lokaal of vergaderruimte meer mensen zijn dan toegestaan. Het is allemaal begrijpelijk maar écht niet de bedoeling. Blijf er alert op en spreek elkaar er ook op aan. Lees de belangrijkste richtlijnen.

Reisadvies Antwerpen

Het reisadvies voor Antwerpen is gewijzigd. De kleurcode voor de provincie Antwerpen is aangepast van oranje ‘alleen noodzakelijke reizen’ naar kleurcode geel ‘let op, veiligheidsrisico’s’. Voor de 9 districten in de stad Antwerpen blijft de kleurcode oranje ‘alleen noodzakelijke reizen’.
Dit betekent dat studenten en medewerkers uit de provincie Antwerpen – met uitzondering van de stad – weer naar Avans kunnen komen, zonder aanvullende maatregelen of afspraken.

Rectificatie: handelen bij positieve uitslag coronatest

In de update van vorige week over het handelingskader bij een positieve coronatest staat een foutje. Je hoeft je niet per definitie ziek te melden als je een positieve testuitslag hebt gehad. Als je weinig klachten hebt dan kun je voor zover mogelijk gewoon digitaal thuis werken, of je maakt afspraken met je leidinggevende over ander takenpakket. Ziekmelden is pas aan de orde wanneer je door klachten ziek/arbeidsongeschikt bent.

Studie, stage en afstuderen in het buitenland - voorjaar  

In mei nam het College van Bestuur een aanvullend besluit met betrekking tot uitgaande studenten voor studie (minor), stage, afstuderen in het najaar van 2020. Inmiddels zijn we op het punt gekomen dat we ook al naar het voorjaarssemester van 2021 moeten kijken. We zetten het beleid voort, zoals we dat in mei hebben vastgesteld. Dit betekent:  

Uitgaande studenten voor studie (minor), stage afstuderen binnen Europa  

Studenten kunnen zich voorbereiden op een verblijf binnen Europa. Afreizen is natuurlijk alleen toegestaan bij landen met reisadvies Buitenlandse Zaken code geel of groen (zie reglement internationale reizen en verblijven op goingabroad.avans.nl). Uitzondering betreft landen die reisbeperkingen hanteren voor reizigers uit Nederland, zie dit nieuwsbericht van 21 augustus. Net als bij het najaarssemester 2020 geldt: er zijn nog veel onzekerheden. Studenten moeten samen met de opleiding een plan B hebben. Plan B kan per persoon en per opleiding verschillen en moet goedgekeurd worden door de academie.   

Uitgaande studenten voor studie (minor), stage afstuderen buiten Europa  

Avans adviseert dringend om nu geen plannen te maken voor een verblijf voor studie (minor), stage of afstuderen in het voorjaar buiten Europa. Wij menen dat de risico’s voor een verblijf buiten Europa groot zijn. Denk aan niet meer kunnen terugkeren als er toch weer een lockdown komt, gezondheidszorg die buiten Europa zeer verschilt, financiële problemen die dat met zich meebrengt, of studievertraging die dat mogelijk gaat opleveren.   

Als een student toch voorbereidingen treft om naar een land buiten Europa – met code geel of groen, zie reglement internationale reizen en verblijven – te gaan, dan ondertekent de student hiervoor een verklaring bij de opleiding. De student moet samen met de opleiding een plan B hebben, voor het geval de kleurcode en dus het reisadvies opeens wijzigt. Reizen naar een land met een oranje of rood reisadvies is niet toegestaan.  

Voor studenten die voor studie (minor), stage en afstuderen verblijven in het land van herkomst (niet zijnde Nederland) wordt een uitzondering gemaakt op bovenstaand beleid. Dit geldt bijvoorbeeld voor een Canadese student, die in Canada verblijft. Wel moet de betreffende student nog steeds een verklaring ondertekenen bij de opleiding.  

Laatst bijgewerkt op 9 september 2020.